9 Ekim 2015

KAYTAZ BÖREĞİ



Hatay lezzetlerinden birisi KAYTAZ BÖREĞİ... Antakya'lı sevgili Aynur hanımın tarifi ve yapımı ile sizlere sunuyorum.


MALZEMELER:

8 su bardağı un
1 tatlı kaşığı maya
3,5 su bardağı su
(hamur kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşak olacak. Suyunu yada ununu hamur kıvamına göre ayarlayabilirsiniz)
tuz
250 gr tereyağ
1 su bardağı sıvıyağ





ÜST MALZEMESİ:

yarım kilo yağlı kıyma
(dana ve koyun karışık)
7 adet orta boy kuru soğan
3 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
tuz 
karabiber



YAPILIŞI:

Öncelikle tereyağ bir tavaya alınıp eritilir. Eriyen tereyağın içerisine sıvıyağ eklenir. Hamuru için un bir kaba alınır. Maya, tuz ve azar azar su eklenerek hamur yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp (hazırlanan yağ ile el yağlanarak bezeler yapılıyor) el ile yuvarlanarak tepsiye dizilir (bizim bezeler 41 adet oldu). İç malzemeyi hazırlayana kadar bezeler dinlendirilir.  İç malzemesi için, soğan yemeklik doğranıp bir kaba alınır. Diğer malzemeler eklenip karıştırılır. Dinlenen bezeden bir tane alınıp hazırlanan yağa batırılıp tezgahta el ile inceltilerek tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Gözleme şeklinden katlanıp tepsiye dizilir. Diğer hamurlarda bu şekilde yapılır ( hamur yağa batırıldığı için çabuk açılıyor) . Üzerlerine kıymalı harç koyulup hafif bastırarak üzerine yerleştirilir. Kalan yağ üzerlerine sürülüp 210 dereceli fırında kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. 

AFİYET OLSUN





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...